Vuoden nuori.

vnt4 Blogia suunnitellessani olin matkalla Tampereelle katsomaan Vuoden nuori taiteilija -näyttelyä. Vuoden nuori taiteilija on alle 35-vuotiaalle kuvataiteilijalle myönnettävä tunnustus, ja vuoden nuoreksi taiteilijaksi nimetty henkilö saa pitää yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa. VNT-näyttely on viime vuosina järjestetty Tampereen jälkeen myös Turussa, Aboa Vetus & Ars Nova -museossa.

Matkalla Wikipedia tiesi kertoa, että Tampreen taidemuseo on maan kolmanneksi vanhin taidemuseo, eli perinteitä taidemuseotoimintaan Tampereellakin riittää. Vuoden 2015 nuoreksi taiteilijaksi valittiin Ville Andersson, jonka teoksia leimaa omituinen, omaleimainen salaperäisyyden verho.

Helsinki Contemporaryssa keväällä esillä ollut näyttely oli hieno: valkoisia teoksia valkoisessa tilassa – sormenjälkikin olisi ollut liikaa. Siksi Tampereelle junaillessani pohdin, miten samat teokset toimisivat museotilassa. vnt1 vnt2 Ilahduttavinta oli todeta eri tekniikoiden kirjo – maalauksia, piirustuksia, valokuvia. Erityisesti jo vähän vanhemmasta Between Light & Darkness -sarjasta oli hienoa nähdä valikoitu kokonaisuus. Vuoden nuori taiteilija -näyttelyn vahvuus on mielestäni juuri mahdollisuudessa tutustua sellaisen taiteilijaan ja taiteilijan uraan, jolta ei aivan vielä retrospektiivistä näyttelyä olisi mahdollista muuten nähdä. Tämä toteutui kiinnostavasti myös vuoden 2013 Jarno Vesalan VNT-näyttelyssä.

Miten sitten Helsinki Contemporaryn As Always, I Withdraw Into The Music -näyttelyssä esillä olleet teokset, joita pohdin jo junassa? Nekin loistivat Tampereella hieman nuhjuisista lattialistoista huolimatta – joskus se sormenjälkikään ei niin haittaa.

Ville Anderssonin VNT-näyttely jatkuu Tampereen taidemuseossa 23. elokuuta asti. Tuolloin järjestetään myös Tampereella Museoiden yö, ja ainakin VNT-sivujen mukaan taiteilija on tavattavissa näyttelyssään.

Mikäli Vuoden nuori taiteilija -instituutio kiinnostaa, kannattaa lukea Maaria Niemen katsaus tapahtuman historiasta.

Teoskuvat: Ville Anderssonin sarjasta Between Light & Darkness.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: