Aika kortti.

museokortti

Ostin miehelleni museokortin nimipäivälahjaksi. Museokortti on Suomen Museoliiton viime toukokuussa lanseeraama kortti, jolla pääsee lähes 200 museoon Suomessa ilmaiseksi. Kortti maksoi 54 euroa, ja se on voimassa vuoden.

Mikä mainio lahjaidea, ajattelin tietysti heti. Koska kortti on voimassa vuoden, voin näin näppärästi kuitata tulevienkin vuosien nimpparilahjat kustantamalla korttiin aina vuoden lisää. Kortin hankkiminen tapahtui helposti: maksoin 54 euroa ja sain mukaani saman tien pahvisen kortin lahjansaajan tiedoilla varustettuna. Muovinen, luottokortin kokoinen kortti tuli postissa kotiin kun kortinhaltija kävi verkossa rekisteröimässä kortin. Näppärää!

Kortti-idea on ilmeisesti lähtöisin Hollannista, jossa paikallinen versio on erittäin suosittu ja museokäyntien määrä on suuri. Niiden toivoisi kasvavan Suomessakin. Täällä tehdään runsaasti laadukkaita vaihtuvia näyttelyitä pitkin vuotta, ja on harmi, jos museokäynnit kotikaupungissakin rajoittuvat siihen yhteen vuodessa ”kun on kerta vieraitakin käymässä”. Museokortilla museossa voi käydä vaikka joka päivä, eikä kaikkea tarvitse tietenkään katsoa kerralla.

Korttia hankkiessani pohdin muutenkin maksupolitiikkaa. Pääsymaksut ovat museoille tärkeä tulonlähde oheispalvelujen ohella. Koska suurin osa museokorteista varmaankin hankitaan pääkaupunkiseudun suurista museoista, mikä osuus museokäynnistä jää vaikkapa Mäntsälän Alikartanon museoon, kun mökkimatkalainen kurvaa pihaan ja käy museossa? Toki kynnys kuluttaa oheispalveluja voi olla matalampi: museokaupasta mukaan tarttuu tuliaisia ja pullakaffetkin hörpätään. Maksujen tasaamista on varmaankin pohdittu korttia kehitellessä, ja ilmeisesti hyvää tulokseen on päästy, kun suuri märä museoita on kortin piiriin saatu.

Ystäväni, joka myös oli saanut museokortin lahjaksi hehkutti aktiivisena näyttelykävijänä korttia, mutta ihmetteli kortin ulkonäköä. ”Bonuskortti”, kuului tuomio. Kieltämättä väritys tuo mieleen kaupan etukortit, joskin pirtsakka kortti myös erottuu kukkarosta. Itse pohdin Twitterissä, voisiko kortissa oli kuvavalikoimaa museoidemme hienosta esineistöstä ja taideteoksista. Kuvina voitaisiin hyödyntää museoiden jatkuvasti lisääntyviä avoimen kulttuuridatan aineistoja, ja näin muistuttaa myös digitaalisessa muodossa olevasta kulttuuriperinnöstä. Kuvan saisi itse valita muovikorttia tilatessaan – vähän kuin luottokortissakin.

Seuraavan kerran kun törmäätte lahjatenkkapoohon, muistakaa museokortti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: