Näyttelykierroksella: Jätkäsaari ja Ruoholahti.

Helsinki on hyvä näyttelykaupunki siinäkin mielessä, että samalta suunnalta löytyy useampia gallerioita ja museoita, joiden tarjonnan voi katsastaa samalla kertaa. Esimerkiksi Jätkäsaari ja Ruoholahti on näppärä niputtaa kimppaan. Jätkäsaari, tuo hieman totinen auto- ja terminaaliliikenteelle pyhitetty Helsingin uusi kerrostaloalue on koti myös kahdelle Helsingin erinomaiselle taiteilijavetoiselle gallerialle: Huudolle ja SICille. Molemmat sijaitsevat Lars Sonckin suunnittelemassa makasiini L3:ssa.

Jätkäsaareen mennessä kannattaa ehdottomasti katsastaa myös galleria Forum Box Ruoholahdenrannassa.

Jätkäsaari Taidematkustaja

Galleria Huuto Taidematkustaja

Tällä hetkellä Jätkäsaaren Galleria Huudossa on esillä Heidi Kilpeläisen näyttely fed/up sekä Heidi Lampeniuksen maalauksia näyttelyssä Palmreader. Kilpeläisen teoksia näkee harvoin Suomessa: taiteilija asuu Lontoossa, jossa hän toimii paitsi kuvataiteilijana, myös vaatesuunnittelijana ja muusikkona. Näyttelyssään taiteilija kommentoi tätä hetkeä: epätasa-arvoa ja sosiaalista pahoinvointia. Tematiikka konkretisoituu parhaiten näyttelylle nimensä antaneessa videoinstallaatiossa, joka samalla sekä naurattaa että kirjaimellisesti yököttää.

Heidi Kilpeläinen Taidematkustaja

SICin tilat ovat on kaupungin kiinnostavimmat galleriatilat ja näyttelyripustus on useimmiten erittäin onnistunut. Niin nytkin. Vaikka en itse olekaan erityisen vihkiytynyt tatuointikulttuuriin, jäi israelilaissyntyisen, New Yorkissa asuvan Rona Yefmanin Time Kills -näyttelystä mieleen erityisesti naistatuoija Shangai Kate, joka kutsuu itseään ”naistatuoijien kummitädiksi”. Näyttelyn kaksoisprojisointi on tilallisesti onnistunut, mutta harmillista kyllä, toisen videon ääniraita peitti välillä Shangai Katen kiinnostavan tarinan alleen. Näyttelykävijän kannattaa tutustua Inkeri Suutarin hyvään tekstiin, joka löytyy gallerian infotiskiltä.

Vaikka L3-makasiini sijaitseekin hyvällä paikalla, voivat galleriat olla hankalasti löydettävissä varsinkin Helsingin ulkopuolelta tulevalle näyttelykävijälle. Voi Helsinki, kunpa vain olisit laittanut sinänsä hyviin, lähes jokaisessa kadunkulmassa oleviin infopömpeleihin myös nämä galleriat postin toimipisteen ja Huutokonttorin (?) lisäksi. Ainakin kävijälle käy selväksi miten Jätkäsaaresta pääsee näppärimmin pois.

Jätkäsaari Taidematkustaja

Jätkäsaaresta on lyhyt kävelymatka Ruoholahteen ja Kaapelitehtaalle, jossa erilaisten galleriatilojen lisäksi on usein esillä myös vaihtuvia näyttelyitä tai muita projekteja. Tällä kertaa käynnin syynä oli kiinalaisen nykyvideotaiteen näyttely Here Out There – Läheltä ja kaukaa, joka on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

Vaikka olinkin etukäteen kuullut, että näyttely täyttää koko valtavan Merikaapelihallin, oli sen monumentaalisuus silti yllätys. Taiteilijoita näyttelyssä on mukana kuitenkin vain kymmenen, ja kaikki naisia. Näyttelyn teemat ovat globaaleja ja läsnä tämän hetken video- ja mediataiteessa missä päin maailmaa tahansa: tasa-arvo, ekologia, pelikulttuuri, ilmaisunvapaus, historian läsnäolo.

Liang Yue Taidematkustaja

Näyttelyyn astuessa aivan hallin takaosassa nähtävä Xing Danwenin I Can’t Feel What I Feel -teos veti puoleensa kuin magneetti. Maltoin kuitenkin mieleni ja katsoin muut teoksen ensin.

Lisäkseni näyttelyssä oli ehkä kolmisen kävijää – suuria, pääasiassa yksikanavaisia projisointeja sai katsoa aivan rauhassa. Näyttelylle kannattaakin varata hieman aikaa: esimerkiksi myös tämän vuoden Venetsian biennaalissa esittäytyvän Cao Fein video kestää yli 40 minuuttia.

Xing Danwen Taidematkustaja

Toivon, että näyttely on löytänyt yleisönsä – tällaiset kansainvälistä nykytaidetta esittelevät pläjäykset ovat kuitenkin verrattain harvassa.

Pimeästä Merikaapelihallista aurinkoon astuessani muistin vielä, että Valokuvataiteen museossa avautui juuri uusi Pimiö – Darkroom -näyttely. Koska aikaa oli vielä, kävin katsomassa senkin. Valokuvataiteen museon näyttelyt ovat usein erinomaisesti rakennettuja pedagogista puolta unohtamatta.

Mikäli filmille kuvaamisen historia ja pimiötyöskentely kiinnostavat, on näyttely ehdoton helmi. Itse en niinkään paneutunut valokuvauksen teknisiin kommervenkkeihin, vaan nautin esimerkkikuvista ja kiinnostavista rinnastuksista.

Valokuvataiteen museo Taidematkustaja

Tämän postauksen myötä avaan uuden Näyttelykieroksella-kategorian, jonka alta löydätte jatkossa kaikki vastaavat postaukset.

Heidi Kilpeläinen ja Heidi Lampenius Jätkäsaaren Galleria Huudossa 6. syyskuuta asti.
Rona Yefman SIC-galleriassa 6. syyskuuta asti.
Here Out There Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 30. elokuuta asti.
Pimiö – Darkroom Valokuvataiteen museossa 31. tammikuuta  2016 asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: