Haluan ostaa nykytaidetta.

Katselin eräänä päivänä kotiani ja pohdin, mitä laittaisin seinille. Olemme asuneet nykyisessä kodissamme vuoden verran ja olohuoneen seinät ammottavat tyhjyyttään edelleen. Ei hätää, olen ajatellut – etsin sitä oikeaa niin kauan kunnes tiemme kohtaavat. Mikä tarkoittaa sitä, että tätä menoa ehdimme luultavasti muuttaa jo seuraavaan huusholliin.

Sanotaan, että oma maku syntyy vain taidetta uskollisesti katsomalla. ”En ottaisi tätä kotiini” tai ”kelpais mullekin” on luultavasti useimmin museoissa tai gallerioissa näyttelyseuralaisen korvaan sihaistu totuus. Miksi sitten usein tuntuu, että taiteen hankkiminen on niin hankalaa? Miksi matka sanoista tekoihin on niin pitkä (kuten itsekin tiedän)?

Helsinki Contemporary Rauha Mäkilä Taidematkustaja

En käynyt Vantaan asuntomessuilla, mutta katselin sisustuslehtiä etsien tietoja messutalojen seinillä olevista teoksista. Löysin yhden jutun, jonka kuvateksteissä oli erikseen mainittu asuntoon hankitut teokset. Muissa kuvissa seinillä ei joko ollut mitään tai taloon oli tuotu canvastauluja, mustavalkovalokuvia tai julisteita (usein lastenhuoneisiin).

Toki on niin, että kyse on vain mallisisustuksista, ja että uudet asukkaat tuovat mahdolliset taideteokset mukanaan myöhemmin. Mutta silti. Usein tuntuu, että suomalaiskotien seinille päätyy vähän mitä sattuu, kun taas huonekalut ovat designklassikoita tai harvoin käytetyt kalliit astiastot pölyttyvät kaapissa.

Helsinki Contemporary Rauha Mäkilä Taidematkustaja

Viestini onkin simppeli: käykää gallerioissa ja hankkikaa enemmän nykytaidetta. Tarjontaa on nimittäin aivan valtavasti.

Kaava on loppujen lopuksi aika helppo:

 • Selvitä kotiseutusi galleriat ja käy näyttelyissä. Gallerioihin ei ole pääsymaksua – sen kun marssit sisään. Usein saatat olla ainoa kävijä, mutta aina tervetullut.
 • Galleriat ovat auki tavallisimmin klo 11–17, myös viikonloppuisin. Maanantaina useimmat galleriat ovat kiinni. Näyttelyt ovat esillä jotain viikkoja ja avajaisia vietetään usein torstaisin.
 • Nappaa infotiskiltä tai pöydältä teoslista – siitä näet paitsi teokset ja hinnat, myös koot ja tekniikan. Listaan tai teoslappuun on merkattu myös vedosmäärä, mikäli kyse on grafiikasta tai editio, mikäli valokuvasta. Esim. 1/5 tarkoittaa ensimmäistä vedosta viiden kappaleen editiosta.
 • Mikä on lambdavedos? Jos jokin termi mietityttää, kysy suoraan galleristilta. Hän vastaa kysymyksiin mielellään. Entä kuuluvatko kehykset hintaan? Useimmiten, mikäli teos on kehystetty. Jos ostat vaikkapa grafiikanlehden, kysy neuvoa kehystykseen galleristilta jos et tunne hyvää kehystäjää tai et ole varma millainen kehys teokseen sopisi.
 • Tarrat auttavat: punainen tarra teoksen vieressä = teos on myyty. Vihreä tarra teoksen vieressä = teos on varattu (kysy galleristilta lisää). Ei tarraa = teos on edelleen myynnissä. Muista että vedoksia voi olla myymättä – voit esim. hankkia vedoksen 2/5.
 • Käytä aikaa katseluun. Jos pidät jostain teoksesta, tule uudelleen. Voit myös kysyä lupaa ottaa kuvan ja pohtia asiaa kotona.
 • Mikäli päädyt hankkimaan teoksen, voit noutaa sen näyttelyn päätyttyä. Mikäli miellyit taiteilijaan mutta haluamasi teos oli myyty tai et löytänyt etsimääsi, kysy henkilökunnalta onko heillä lisää ko. taiteilijan teoksia. Kaikki teokset eivät välttämättä ole esillä.
 • Useimmissa gallerioissa voit maksaa osamaksulla. Joistakin gallerioista teoksia saa myös ”kotisovitukseen”.
 • Pyydä tai anna lahjaksi taidetta astioiden sijaan. Voitte pyytää häälahjan rahana ja hankkia kotiinne mieleisen teoksen. Tai osta teos tyttärellesi tai pojallesi hänen syntymänsä kunniaksi – hän voi ottaa sen mukaansa kotoa poismuuttaessaan. Useista taidelainaamoista saa myös lahjakortteja: sellainen sopii vaikkapa valmistujaislahjaksi.

Nämä vinkit pätevät gallerioihin. Huutokaupat, nettikaupat ja muut ovat oma lukunsa. Entäpä taidemessut? Suomessa on vain vähän messutoimintaa, mutta syysloman voi sijoittaa vaikkapa Lontoon Frieze-messujen aikaan. Mikäli kansainvälisiltä taidemessuilta ostaminen tuntuu liian hardcore-jutulta, näkee niissä valtavan määrän nykytaidetta yhdellä kertaa. Taidemessut ovat kaikille avoimia ja niihin pääsee pääsylipulla; aivan kuten muillekin messuille.

Helsinki Contemporary Rauha Mäkilä Taidematkustaja

Kuvat ovat Helsinki Contemporary -galleriasta, jossa on superystävällinen, ammattitaitoinen henkilökunta ja hyvät näyttelyt. Se ei kuitenkaan ole syy sille, miksi valitsin nämä Rauha Mäkilän teokset tähän postaukseen. Syy on siinä, että näistä maalauksista voisin ottaa jokaisen olohuoneeni seinälle. Ja se riittää perusteluksi hankkia teos.

Rauha Mäkilän näyttely Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10, Helsinki) 27. syyskuuta asti.

Psst.

Tutustu myös näihin:

Suomen taidegraafikoiden Miten ostan taidegrafiikkaa -opas
Valokuvagalleria Hippolyten Vinkkejä taiteen ostajalle -opas
Suomen Taiteilijaseuran Kuvataiteen osto-opas

 1. Voit myös ottaa yhteyttä suoraan taiteilijaan, jonka teoksiin olet mieltynyt ja päästä ateljeehen tutustumaan laajaan teosvalikoimaan. Galleria ei välttämättä anna yhteystietoja, mutta löydät sähköpostiosoitteen taiteilijan kotisivulta. Jos löydät teoksen, jonka haluat hankkia, saat sen huomattavasti edullisemmin, kun gallerian provisio jää pois.

  Tykkää

  1. Tällainen ’kaksoishinnoittelu’ on puukko selkään galleristeille ja loukkaa myös kaikkia niitä asiakkaita jotka ovat hankkineet teoksia näyttelyistäsi. Kukaan ammattimainen galleristi tuskin antaa näyttelyaikoja taiteilijoille jotka toimivat epäeettisesti hinnoittelun kanssa. En ainakaan itse hankkisi teoksia tällaisten taiteilijoiden näyttelyistä. Teoksia voi ostaa taiteilijoilta (ja gallerioistakin) myös osamaksusopimuksilla, samalla tavalla kuin taidelainaamot tekevät.

   Tykkää

  2. Täytynee vähän selventää asiaa. Monet taiteilijat pitävät näyttelyitä useissa gallerioissa. Näyttelysopimukseen tyypillisesti kirjataan, kuinka kauan näyttelyn jälkeen (esim 6 kk) galleria saa esillä olleista teoksista provision. Näitä sopimuksia noudatetaan tarkasti. On joitakin gallerioita, jotka , ”omistavat” taiteilijan, eli taiteilijalla on jatkuva velvollisuus tilittää provisio myös työhuonemyynnistä. Silloin kun sitovaa sopimusta ei ole, taiteilijalla on oikeus myydä töitään asiakkaalle sopivaksi katsomaansa hintaan. Itse en yleensä myy uusinta tuotantoani suoraan, koska haluan varata teokset seuraavaan näyttelyyni. Jos katsoja haluaa teoksen uudesta sarjasta, kutsun hänet näyttelyyn, josta hän voi ostaa sen. Kun galleristi myy teoksen, hän on toki provisionsa ansainnut. Jos ihastuu tiettyyn teokseen näyttelyssä, se kannattaa tietenkin ostaa galleriasta ennen kuin joku muu ehtii.

   Tykkää

  1. Kyllä, ja nyt kannattaakin mennä vaikka galleroita tuolla mukana harmillisen vähän. Kuratoitu Helsinki Highlights antaa osviittaa lupaavasta tulevaisuudesta tämänkin osalta. Lisäksi on tietysti ensi viikonlopun non-profit-galleroiden/taiteilijajärjestöjen Art Fair Suomi. Mutta olisipa hienoa jos meillä täällä tulevaisuudessa olisi yhdet hyvät taidemessut, jotka houkuttelisivat taiteen ostajia, kv-yleisöä ja monipuolisesti gallerioita – ei vain Habitaren kainalossa, designin ja sisustuksen kylkiäisenä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: