HAMia ja haaveita.

HAM Helsinki taidematkustaja

Helsingin taidemuseo avautuu ylihuomenna perjantaina remontin jälkeen. Samalla uudistuu konsepti, nimi ja ilme: museo kulkee jo leppoisasti nimellä HAM, vaikka asiasta käytiinkin keskustelua lehtienkin palstoilla.

Helsingin kaupungin taidekokoelma sai alkunsa jo 1800-luvun lopullla ja museotoimintaa käynnistettiin 1960–70-luvulla Kluuvin gallerian ja Meilahden museorakennuksen valmistumisen myötä. Kumpaakaan ei enää ole – vuonna 2015 on HAM Tennispalatsissa, omasta mielestäni yhdesä Helsingin hienoimmista rakennuksista.

HAMin uusilta verkkosivuilta löytyy kiinnostavaa infoa taidemuseon kävijämääristä: suosituin näyttely on ollut Frida Kahlo -näyttely vuonna 1997. Perässä tulevat luostarielämää Athoksen vuorella esitellyt kokonaisuus, Annie Leibovitzin & Yoko Onon yhteisnäyttely sekä The Art of Star Wars -näyttely. Lista kertoo paljon taidemuseon näyttelylinjasta: se on ollut sekoitus (pop-)kulttuurihistoriaan kumartavia näyttelyitä, modernismin hittinimiä ja nykytaidetta.

Nyt nähtävä avajaiskokonaisuus peilaa mitä luultavimmin tulevaa linjaa. Avajaisnäyttelyinä nähdään Ai Weiwein ensimmäinen Suomen näyttely, IC-98:n teoksia sekä Taidesalonki 100 vuotta -kokonaisuus. Kluuvin gallerian korvanneessa HAM-galleriassa seitsemän viikon slotit on varattu suomalaiselle nykytaiteelle.

Vuonna 2016 nähdään Yayoi Kusaman näyttely ja itsenäisyyden juhlavuonna suomalaista modernismia luotaava näyttely yhdessä Alvar Aalto -säätiön, Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Valokuvataiteen museon kanssa.

Uudelta HAMilta odotankin ennen kaikkea selkeää näyttelypolitiikkaa ja uteliasta otetta. Toivon, että suurpläjäysten lisäksi tilaa löytyy myös suomalaisten nykytaiteilijoiden yllättäville, rohkeille kokonaisuuksille. Haaveeni on ollut, että Helsingissäkin olisi Tukholman Moderna Museetin kaltainen museokohde, johon voisi vain lampsia sisälle ja tietäisi kokevansa laadukkaita näyttelyitä, näkevänsä kuhinaa museokaupassa ja saavansa hyvän espresson näyttelyiden välissä.

Tervetuloa HAM, sinua on odotettu!

HAM avautuu yleisölle perjantaina 25. syyskuuta. Avajaisviikonlopun ohjelmassa on mukavasti hulinaa, kurkatkaa vaikkapa tästä. Avajaisperjantai ilmainen, muuten liput 10/8 €. Museokortilla vapaa pääsy.

Psst.

HAMin verkkosivuilla on myös avoin data -osio, josta löytyvät taidemuseon näyttelyt vuodesta 1976, taidemuseon prosenttirahahankkeet vuodesta 1992 sekä Helsingin julkiset veistokset. Peukku!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: