Syksyn näyttelytärpit: Suomi.

Henna-Riikka Halonen: The Vessel, it’s all gone mushroom shaped and then to dust!

Kurkkasin aiemmin pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen näyttelytarjontaan. Nyt vinkkaan muutaman esimerkin myös muun Suomen syksyn museonäyttelytarjonnasta. Verkossa ei taida olla kattavaa sivustoa, josta näkisi tarkemmin galleriatarjontaa tai festivaaleja – museoiden kohdalla kävijää palvelee Museoliiton ylläpitämä museot.fi-sivusto, jonne museot voivat päivittää omia tietojaan.

Hämeenlinnan taidemuseo

Hämeenlinnan taidemuseossa on tänä syksynä esillä kaksi suomalaista mediataiteen suurnimeä, Eija-Liisa Ahtila ja Mika Taanila. Ahtilan näyttely oli varmastikin lyöty lukkoon jo ennen kuin selvisi, että vuoden 2015 Ars Fennica -palkinnon ja palkintonäyttelyn Hämeenlinnaan saisi Mika Taanila. Hieno yhteensattuma ja herkkupala kävijälle.

Ahtilan näyttelyssä saa ensiesityksensä taiteilijan uusi videoteos.

Eija-Liisa Ahtila 31. tammikuuta 2016 asti
Mika Taanila 29. lokakuuta 2015 – 6. maaliskuuta 2016

Hyvinkään taidemuseo

Hyvinkäällä nähdään veistospainotteinen syksy. Marraskuussa avautuu Kaarina Kaikkosen näyttely, josta ei vielä toistaiseksi ole verkkosivuilla muuta tietoa kuin, että ”Kaarina Kaikkosen useimmiten kierrätysmateriaaleista tehdyt installaatiot herättävät mielikuvia moneen suuntaan”. Uskoisin kuitenkin, että museossa nähdään Kaikkosen tapaan myös ihan uusi paikkasidonnainen installaatio.

Ennen Kaikkosen näyttelyä museossa nähdään sekä Maija Helasvuon että Taanilan ohella tänä vuonna Ars Fennica -ehdokkaana olleen Laura Könösen näyttelyt. Hyvinkäällä kannattaa siis käydä syksyn aikana, ainakin kahdesti.

Maija Helasvuo, Laura Könönen 8. marraskuuta asti
Kaarina Kaikkonen 20. marraskuuta 2015 – 24. tammikuuta 2016

Kuntsin modernin taiteen museo, Vaasa

Kuntsiin väkeä vetänee tänä syksynä Ismo Höltön näyttely. Näin näyttelyn Ateneumissa ja pidin siitä valtavasti – Höltön kuvissa on mielestäni (näin 1980-luvulla syntyneenä) samalla sekä surumielinen pohjavire että jotain jo suloista, iäksi kadotettua. Lapsuutensa esimerkiksi 1960-luvulla eläneelle maailma on varmasti huomattavasti tutumpi. Erityisesti Itä-Suomessa kuvausmatkoilla otetut kuvat ovat pysäyttäviä.

Ismo Hölttö Kuntsissa 17. lokakuuta 2015 – 24.tammikuuta 2016

Porin taidemuseo

Ah, Porin taidemuseo. Suomen nykytaiteen museoiden ehdotonta kärkikastia. Kesällä Mäntän Serlachiuksessa nähty Roger Ballenin hyytävä talo jäi varmasti monen mieleen. Porin taidemuseo esittelee syksyn ajan Ballenin valokuvia. Luvassa mm. myös videotaidetta Itä-Aasiasta sekä paraikaa esillä kansainvälisesti menestyneen Henna-Riikka Halosen The Vessel, It’s all gone Mushroom shaped and then to Dust -teos.

En muuten tiedä onko teillä sama ongelma, mutta kun aina kun tarkastelen Porin taidemuseon verkkosivuja, jää päällimmäisenä tunteena mieleen hämmennys: museossa on verrattain pieneksi museoksi hurjasti erilaisia näyttelytiloja, joiden kokoa ja hierarkiaa ainakin itseni on vaikea hahmottaa: Siipi, MEDIApiste, Projektihuone, Halli, Rappu, PEDAseinä, Yhdyskäytävä… huh.

Roger Ballen 17. tammikuuta 2016 asti
Henna-Riikka Halonen 22. marraskuuta asti

Serlachius-museot, Gösta-paviljonki, Mänttä

Serlachiuksen Anselm Kiefer -näyttely avautuu 3. lokakuuta. Göstasta ja jo varmasti kyllästymiseen asti hehkuttamastani rakkaudestani Kieferin teoksiin voit lukea enemmän Mänttä-postauksestani.

Anselm Kiefer 3.lokakuuta 2015 – 24.huhtikuuta 2016


Tässä tietysti vain murto-osa koko Suomen taidetarjonnasta – vinkkailen myös muista kiinnostavista näyttelyistä täällä sekä Twitterissä, erityisesti galleria- ja tapahtumatarjontaa silmälläpitäen.

Postauksen kuva: Henna-Riikka Halonen: The Vessel, It’s all gone Mushroom shaped and then to Dust, 2014. Kuva AV-arkin sivuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: