Joulutunnelmaa näyttelystä: Nukkekoteja.

Jos loppuvuoden näyttelytarjonnasta pitäisi valita kaikkein jouluisin näyttely, olisi se ehdottomasti Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museon Nukkekoteja-näyttely. Nukkekodit ovat äärimmäisen kiehtovia – vaikka ne nykyään mielletäänkin helposti lasten jutuiksi, kertovat vanhat nukkekodit paljon asumisen tavoista ja ideaaleista.

Näyttelyn nukkekodit tulevat Lontoon Victoria & Albert Museum of Childhoodista, jossa en ole koskaan itse vieraillut, mutta kohde on kiinnostanut pitkään. Ehkäpä seuraavalla Lontoon-visiitillä? On todella hienoa, että suomalaisissa kulttuurihistoriallisissa museoissa nähdään kunnianhimoisia näyttelykokonaisuuksia ulkomaisista kokoelmista – takana on usein vuosien työ järjestelyjä, sopimista ja tutkimusta.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon verkkosivut kertovat, että Turun-näyttelyssä vanhimmat nukkekodit ovat vuodelta 1712 ja uusin vuodelta 2001. Kurkatkaapa kuvia verkkosivuilla, näyttelyn uusin nukkekoti (Kaleidoscope House) on aika huikea!

Näyttely avautuu 27. marraskuuta ja on avoinna huhtikuuhun 2016 saakka. Museo on avoinna joulun välipäivinä, myös Tapaninpäivänä klo 11–19, mikä tekee näyttelystä oivan käyntikohteen vaikkapa koko perheelle, kun kotona alkavat seinät kaatua päälle.

Näyttelyn kyydittäjäksi nukkekotifaneille voin suositella Jessie Burtonin The Miniaturist -romaania. Löyhästi historiallisiin henkilöihin nojaava, hieman jännärimäinenkin tarina sijoittuu 1600-luvun lopun Amsterdamiin. Kirjan päähenkilön Petronella Oortmanin parimetrinen nukkekoti on muuten nähtävillä Rijksmusemissa.

IMG_0613.jpg

BK-NM-1010

Kuva: Rijksmuseum.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: