Eri mieltä – nykytaiteen mielenosoitus.

Joulun alla ainakin itselleni käy usein niin, että näyttelykäynnit jäävät vähemmälle kaikessa (muka)jouluhässäkässä. Kävin Kiasman kaupassa joululahjaostoksilla, ja koska pikkumatkustaja tuhisi tyytyväisenä vaunuissa, ehdin nähdä Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita -näyttelyn, joka oli jostain syystä jäänyt katsomatta. Ja onneksi kävin – näyttelyssä oli monia mainioita teoksia.

IMG_0716

Suurin riemastuksen aihe oli löytää näyttelystä Mika Rottenbergin videoteos Puristus (2010). Taiteilijan koominen ja makaaberi teos No Nose Knows jäi varmasti monen mieleen Venetsian biennaalista. Jari Silomäen valokuvasarja Me olemme vallankumous oli mustavalkoisessa yksinkertaisuudessaan hieno. Silomäen Sääpäiväkirjan suurena fanina olin heti myyty.

Kiasmassa on usein sen verran perinpohjaiset näyttelytekstit, että oikeastaan kuka tahansa voi kävellä sisään ja saada paljon irti näyttelystä kuin näyttelystä. Turha taidepuhe on karsittu pois ja hyvä niin. Tällä kertaa jätin itse tekstit väliin ja keskityin teoksiin.

Klikkailin kotona kuitenkin vielä Kiasman verkkosivuille ja luin, että ”näyttelyn taustalla on ranskalaisen filosofin Jacques Rancièren ajatus, että politiikka ja demokratia ovat perusluonteeltaan tasa-arvoon perustuvaa kiistelyä – erimielisyyttä”, ja että näyttely esittelee 19 nykytaiteen toisinajattelijaa.

Jäin miettimään, että tässä ajassa ja yhteiskunnassa nykytaiteilija taitaa olla tahtomattaankin toisinajattelija, vaikkeivät teokset leimallisen yhteiskunnallisesti latautuneita olisikaan. Taiteilijuus on itsessään valinta olla eri mieltä. Pohdin samalla jälleen kerran sitä, miten hienolla tavalla nykytaide voi välittää ajankohtaisia viestejä ja tulkita maailmanpoliittista tilannetta hyvinkin hienovaraisesti.

Näyttely tarjosi hyvän hengähdystauon joulukrääsämaahan, ja mikäli olisin historian opettaja yläkoulussa tai lukiossa, veisin oppilaani pikapikaa katsomaan näyttelyn. Sillä jonkun on tärkeä muistuttaa, miksi ääntä kannattaa yhä pitää.

IMG_0719

IMG_0730

Kuvat ovat takuuvarmaa kännykkälaatua – kamera jäi tällä kertaa kotiin. Kuvien teokset ylhäältä alas:

Tom Molloy: Protesti (2010)
Cristina Lucas: La liberté raisonnée (2009)
Lise Harlev: You Think It’s Wrong (2015)

Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita Kiasmassa 20. maaliskuuta 2016 asti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: