Ne nuoret.

Vuodesta 1939 järjestetty nuorten taiteilijoiden näyttely pitää pintansa, se muistetaan ja sitä odotetaan. Näyttelyyn liittyy kuitenkin aika yksi stressitekijä: aika. Marras–tammikuun aikoihin monella on varmasti muutakin puuhaa työrintamalla ja kotona. Tiedän omasta kokemuksesta; aiempina vuosina olen nähnyt näyttelyn viimeisenä avoinnaoloviikonloppuna m-o-n-i-e-n muiden tavoin.

En tiedä onko Taidehallissa ryysiminen vaikuttanut fiilikseen – varsinkin videoteoksiin on ollut hankala keskittyä. Tänä vuonna onnistuin käymään näyttelyssä arkipäivänä, hyvän aikaa ennen viimeistä viikonloppua. Näyttelykokemus oli kerrassaan mainio.

nuoret2015_taidehalli2_taidematkustaja

Näyttely esittelee 23 alle 35-vuotiasta taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää. Hämmästyin kun tarkistin Taidehallin verkkosivuilta taiteilijoiden määrän – rauhallisen ripustuksen vuoksi määrä tuntui pienemmältä (olen usein vähemmän on enemmän -tyyppiä). En tarkistanut asiaa, mutta fiilispohjalta sanoisin että näyttelyssä on muutenkin mukana vähemmän taiteilijoita kuin aiempina vuosina.

Valokuvan, maalauksen, videon ja installaatioiden suhde on juuri sopiva – varsin onnistunutta jurytysta ja kuratointia siis.

nuoret2015_taidehalli4_taidematkustaja

Löysin näyttelystä monia suosikkeja. Kritiikeissäkin suitsutettu Erica Nyholmin Menetys (2014) oli hieno, mutta suosikkini oli kuitenkin Nyholmin Äiti ja tytär (2013, josta en saanut kelvollista kuvaa – menkää siis itse katsomaan.

nuorest2015_taidehalli5_taidematkustaja

nuoret2015_taidehalli_taidematkustaja

Taidehalli on suosikkinäyttelytilani Helsingissä – enkä varmasti ole yksin mielipiteineni.  Nuorten näyttely sopii Taidehalliin, vaikka nytkin kompromisseja on tehty videoteosten suhteen: Sara Kovamäen, Joakim Puseniuksen ja Pinja Valjan teokset esitetään peräkkäin niin, että kävijä joutuu ensin hetken pohtimaan, mikä teos on kyseessä ja odottamaan nähdäkseen haluamansa. Tai sitten voi istahtaa alas ja nauttia kaikessa rauhassa reilusta parikymmenminuuttisestta uutta suomalaista videotaidetta.

Ja kuten aiemmassa joulumyyjäispostauksessa tulikin ilmi, Nuoret 2015 -näyttelyn teokset ovat myynnissä. Jelppiä saa Taidehallin ja Suomen Taiteilijaseuran Kuvataiteen osto-oppaasta.

Nuoret 2015 Helsingin Taidehallissa 3. tammikuuta asti.

Kuvien teokset ylhäältä alas:

Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi & Sinna Virtanen: Black Shore, 2015.
Ilari Hautamäki: Shape Shifter, 2105.
Erica Nyholm: Menetys, 2014.
Andrey Bogush: Ehdotus Taidehallin seinälle ja kaksi kuvaa vinyylille (verho), 2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: