Turha kiistää: odotan aina paljon uudelta näyttelyvuodelta. Selailen museoiden ja gallerioiden verkkosivut läpi hyvissä ajoin ja pohdin, mitä ainakin täytyy nähdä. Samalla mietin, olisiko mahdollista käydä katsomassa joku must-see-museo ulkomailla.
Alkuvuodesta 2016 odotan ainakin näitä:
Näyttelyt museoissa
- Auguste Rodin Ateneumissa 5. helmikuuta–8. toukokuuta
Rodin-museo puutarhoineen Pariisissa on yksi suosikkimuseoistani, vaikken erityisesti Rodinia muuten fanitakaan. Siellä teosten ja paikan saumaton yhdessäelo vain jotenkin viehättää. Hienoa, että Ateneum tuo Rodinin teoksia Suomeen ja tekee yhteistyötä Tukholman Nationalmuseetin kanssa.
- Ernesto Neto ja Jani Ruscica Kiasmassa, 4. maaliskuuta–4.syyskuuta
Jani Ruscican Conversation in Pieces on kiinnostava ja haastava teoskokonaisuus, jonka ensimmäinen näyttelyosa oli esillä vuonna 2013 Galerie Anhavassa.
- Camilla Vuorenmaa Espoon EMMAssa, 10. helmikuuta–17.huhtikuuta
Vuorenmaa voitti Suomen Taideakatemian palkinnon viime vuonna. Vuorenmaan jänniä puukaiverrustekniikalla toteutettuja teoksia on ollut esillä muun muassa Kööpenhaminassa, ja nyt on hyvä tilaisuus tsekata ne täällä Suomessa
- Zabludowicz Collection Taidehallissa 19. maaliskuuta–24. huhtikuuta
Zabludowiczin tila Sarvisalossa on avoinna yleisölle vain satunnaisesti. Onkin mielestäni hienoa, että Taidehallissa nähdään teoksia Sarvisalon residenssissä oleskelleilta nuorilta kansainvälisiltä nykytaiteilijoilta.
- Mark Wallinger Serlachius-museoiden Göstassa, 28. toukokuuta–9. lokakuuta
Göstan kesänäyttely tekee kesäreissun Mänttään jälleen pakolliseksi. Näköjään jaan taiteilija Wallingerin kanssa rakkauden Bajadeeri-balettiin.
- Vuoden nuori taiteilija Reima Nevalainen Tampereen taidemuseossa ja Aboa Vetus & Ars Novassa
Kesäreissu Tamperelle on jo perinne. Olen muuten erityisen iloinen, että Vuoden nuori taiteilija -näyttelyt järjestetään jossain muualla kuin Helsingissä.
Jatkan listaani, kunhan museot päivittelevät verkkosivujaan kesänäyttelyiden osalta. Ainakin Turun taidemuseossa on melkeinpä takuuvarmasti kiinnostava näyttelyohjelmisto (nyt kevätkaudella jo Miikka Vaskolan näyttely). Amos Andersonilla ei ainakaan toistaiseksi näyttäisi olevan tulossa mitään nykytaiteen saralla. Uusi museohanke työllistänee amoslaisia varmasti varsin kiitettävästi.
Ekstraherkku: projektit
- IC-98: Khronoksen taloTaiteilijaduo IC-98:n teokset vain paranevat: Lönnströmin taidemuseon nykytaideprojektiksi valittu Khronoksen talo etenee tänä vuonna. Ja ensi vuonna. Ja tuhat vuotta tästä eteenpäin.
Kuva: Jani Ruscica: Conversation in Pieces, 2013. Kuva lainattu Kiasman verkkosivuilta.