Vappu Tukholmassa.

tukholma_taidematkustaja1

Tukholmassa oli ihanaa. Vaikka pidänkin suomalaisesta (lue: turkulaisesta) vapusta, oli tällä kertaa kiva reissata lahden toiselle puolelle. Tukholmassa vappu ei juurikaan näkynyt aukioloajoissa eikä katukuvassa – suurin juhla oli kuninkaan 70-vuotissyntymäpäivä, kunnon ruotsalainen kansanjuhla. Jotkin museot ja nähtävyydet olivat vapunpäivänä kiinni, harmillisesti juuri Vivian Maierin näyttely Kulturhusetissa.

Moderna Museetiin on jälleen vapaa sisäänpääsy, kuten Ruotsin valtiollisiin museoihin on. Etukäteen moni oli kehunut Livet Självt -näyttelyä, joka olikin varsin kunnianhimoisesti kuratoitu kokonaisuus. Näyttelyn kantavana teemana on – ei enempää eikä vähempää – ikuinen pohdinta siitä, mistä elämässä ja elävässä on kysymys. Parhaiten mieleen jäi Katja Novitskovan Approximation-sarja Hilma Af Klintin yhteyteen ripustettuna (kunnon silmäkarkkia) ja Valia Fetisovin kokemuksellinen ja minimalistinen teos, jossa kävijä suljetaan tilaan, josta ei pääse pois. Ylipäätään tilassa oli hieno äänimaailma: teokset surisivat ja pärisivät, normaalisti hiljainen museotila oli muuttunut eräänlaiseksi elämän äänten laboratorioksi.

tukholma_taidematkustaja3

tukholma_taidematkustaja5

tukholma_taidematkustaja2

Vivian Maierin näyttelyn sijaan kävimme Sven-Harrys Konstmuseumissa, joka on yksityinen museo Vasaparkenissa. En ollut käynyt siellä aiemmin, mutta lukenut paikasta. Museon erikoisuus oli ylimpään kerrokseen tehty sistutuksellinen replika Sven-Harryn 1700-luvun kartanokodista (!). Itse galleriatilat olivat yllättävän pienet – vain muutama sali sekä multimediahuone. Kaiken kaikkiaan kokemus jätti hieman hämmentyneen olon: näyttely tuntui tyngältä ja museossa oli omituinen, hieman pysähtynyt ja elitistinen tunnelma. Nykytaidefanille suosittelenkin mieluummin vaikkapa Bonniers Konsthallia tai Magasin 3 -taidehallia.

tukholma_taidematkustaja4

Taideturistina pienen vauvan kanssa Tukholmassa on juuri niin helppoa kuin kuvitella saattaa. Museoihin pääsee näppärästi ja niistä löytyy vaipanvaihtotilat, mikroaaltouunit, syöttötuolit ja muut rensselit. Kaiken kaikkiaan Tukholmasta jää aina virkistynyt ja kohottunut olo – kuten kunnon lomasta kuuluukin jäädä.

Livet Självt Moderna Museetissa 8. toukokuuta saakka.
Swedish Art Now! Sven-Harrys Konstmuseumissa 6. kesäkuuta saakka.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: