Kun Firenze on jo nähty (vai onko?).

firenze_taidematkustaja_1

Firenze on Rooman ohella kaikista Italian taidekaupungeista se kaikkein klassisin matkakohde. Stendhalin syndrooma, tiedättehän.

Vietin kymmenisen vuotta sitten hienon kevään Firenzessä opiskelijavaihdossa. Yliopisto oli lakossa, lomalla ja taas lakossa, joten kaupungin koluamiselle oli aikaa. Sinisellä 20 euron (luultavasti alkujaan varastetulla) fillarilla oli hyvä suhata ympäri kaupunkia kunhan pysyi poissa historiallisesta keskustasta viikonloppuisin. Huolettomana, taidenälkäisenä ja halvoilla espressoilla vauhditettuna. Giotto ja Cimabue, Masaccio, Perugino, Benozzo Gozzoli. Sittemmin olen palannut kaupunkiin useamman kerran, viimeksi kesälomalla pari vuotta sitten.

Firenzestä on helppo nimetä useampia taidenälkäisen must-see-kohteita. Ensikertalainen valitsee useimmiten näiden joukosta:

 • Galleria degli Uffizi – varaudu jonottamaan ainakin pääsiäisenä alkavalla kevätsesongilla ja kesällä. Toisaalta jonossa aika kuluu mukavasti kanssajonottajien kanssa jutellessa. (edit 9.5. Kommenttiboksista hyvä vinkki: voit ostaa lipun Uffiziin myös San Marcosta tai Galleria dell’Accademiasta, varsinkin San Marcosta sen saa usein jonottamatta. Toki slottiajat eivät ole takuuvarmoja sesonkiaikoina, kuten Twitterissä huomautettiin).
 • Galleria dell’Accademia – täällä on se Daavid.
 • Santa Crocen fransiskaanikirkko – suuri määrä julkkishautoja (Michelangelo, Machiavelli, you name it) sekä Giotton upea freskosykli.
 • Duomo – jonota, jonota, jonota. Kun pääset sisään, olet ehkä hieman pettynyt pelkistetystä ulkoasusta, kunnes huomaat käsittämättömän yliampuvan Giorgio Vasarin feskon kupolissa.

Nämä kaikki ovat ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja. Mutta mitä jos Firenzessä on tullut jo käytyä ja Uffizit, Duomot ja Santa Crocet on nähty?

Tässä muutama oma suosikkini.

San Marcon museo ja luostari

firenze_taidematkustaja_3

Vanha dominikaaniluostari, josta on tehty museo. Vilkkaalla ja hälyisellä aukiolla olevan fasadin takaa avautuu ihastuttava ja rauhallinen sisäpiha freskoineen. Museosaleissa on pysähtynyt tunnelma, mutta todellinen helmi löytyy toisesta kerroksesta. Fra’Angelicon Annunciazione sekä 44 makuusoppea, joissa kaikissa Angelicon tai hänen assistenttiensa maalaamat pienet freskot 1440-luvulta.

firenze_taidematkustaja_2

San Miniato al Monte

San Miniaton kirkko Arno-joen ja kaupunginporttien toisella puolella, korkealla kukkulalla on Firenzen kaunein. Monet taivaltavat Piazzale Michelangiololle, joka on oikeastaan vain parkkipaikka Daavid-patsaan kopiolla. Kun jatkat Piazzalelta vielä pienen matkan kukkulaa ylös, saavut San Miniatolle. Toisin kuin San Marco, San Miniaton luostari toimii yhä luostarina, ja munkkien valmistamia tuotteita myydään pienessä puodissa kirkon vieressä.

Kävin ensimmäisen kerran San Miniatolla tammikuussa, sateisena ja sumuisena päivänä. Duomon kupoli erottui juuri ja juuri maisemassa eikä kirkossa ollut ketään kryptassa laulavia munkkeja lukuunottamatta. Vastaavaa tunnelmaa en tule luultavasti koskaan enää kokemaan, mutta palaan San Miniatolle kerta toisensa jälkeen.

Kirkkotilaa hallitsee upea 1200-luvun lopun mosaiikki. Osa muista teoksista on korvattu kopioilla tai viety pois museoihin. Pieni on tässä tapauksessa kauniimpaa kuin suuri ja ehkä enemmän kuin missään mualla, San Miniatolla pääsee varsin lähelle myöhäiskeskiaisen kirkkotilan tunnelmaa. Mene heti aamulla tai juuri ennen sulkemisaikaa.

firenze_taidematkustaja_4

firenze_taidematkustaja_5

taidematkustaja_firenze_6

Santa Maria del Carmine

Cappella_brancacci,_Cacciata_di_Adamo_ed_Eva_(restaurato),_Masaccio

Santa Maria del Carminen kirkossa Oltranossa, eli Arno-joen toisella puolella, on Cappella Brancacci. Itse kirkko on keskellä parkkipaikkaa sijaitseva ruskea möhkäle, mutta Cappella Brancaccista löydät Masaccion Aatamin ja Eevan.

Viimeistään tässä vaiheessa Stendhalin syndrooma on lähellä.

Varaudu hienovaraiseen kyynerpäätaktiikkaan, sillä kappeliin päästetään vai tietty määrä porukkaa kerrallaan viidentoista minuutin sloteissa.

Brancaccista näkemäänsä kannattanee siirtyä sulattelemaan lähistön aukioille. Yksi viehättävimmistä piazzoista Firenzessä on Santo Spiriton aukio, niin ikään Oltranon puolella.

Toinen hyvä paikka aperitivolle löytyy myös lähistöltä, Piazza della Passera Via dello Spronen ja Toscanellan kulmassa.

 

 

 

 

 

 

 

firenze_taidematkustaja_7

firenze_taidematkustaja_8

Peruginon Crocifissione-freskot Santa Maria Maddalena dei Pazzissa

Jos olet Perugino-fani ja aikaa sekä staminaa riittää, tätä kohdetta kannattaa ehdottomasti väijyä. Itse olen yrittänyt käydä Santa Maria Maddalena dei Pazzissa useamman kerran ja yhden kerran olen onnistunut. Se vaati muutaman hutikäynnin, ovikellon rimputusta ja vartijan suostuttelua. Vaivannäkö kannattaa: Peruginon hienot freskot sijaitsevat kellarimaisessa tilassa erinomaisen upeina ja hienosti säilyneinä.

Tarkistin ikivanhasta matkaoppaastani: aukioloajoiksi ilmoitetaan italialaisittain loogisesti ma-la 9–11.50 & 17-17.20 & 18.10–18.50 sekä sunnuntaisin 9–10.45 & 17–18.50. Pitävätkö ajat paikkansa? Luultavasti eivät. TripAdvisorissa paikka on saanut kaksi arvostelua: ”average” ja ”terrible” sekä katkerahkon tilityksen hankalista aukioloajoista.

Onko sinulla parempaa tietoa? Kerro se meille.

Santa Trinitàn kirkko ja Cappella Sassetti

Santa Trinitan kirkko on helppo ohittaa. Interiöörikään ei ole kovin erityinen lukuunottamatta Cappella Sassettia ja Domenico Ghirlandaion freskoja. En tiedä kummasta firenzeläisestä mestarista pidän enemmän: Ghirlandaiosta vai Benozzo Gozzolista. Onneksi ei tarvitse päättää. Ghirlandaion oli Michelagelon opettaja ja Cappella Sassettin lisäksi hänen freskojaan voi ihailla Santa Maria Novellan kirkossa. Cappella Sassettin freskosyklissä näyttäytyy 1400-luvun Firenze. Paimenten kumarrus -aiheinen alttaritaulu on yksi viehättävimpiä teemasta tehtyjä kuvauksia. Ole tarkkana aukioloaikojen kanssa myös täällä; tarkista ne matkaoppaastasi.

Domenico-Ghirlandaio-Adoration-of-the-Shepherds-Santa-Trinita-Church1

Mikä on sinun suosikkinähtävyytesi Firenzessä? Entä suosikkiravintolasi? Vinkkaa niistä Twitterissä tai kommenttiboksissa.

Kuvat
Masaccio: Wikimedia Commons
Ghirlandaio: blog.studentsville.it

 1. Voi! Tämä postaus oli rakkautta ensimmäisestä lauseesta ja kuvasta lähtien! ♥ Minä olen Rooman kertaalleen nähnyt, mutta Firenze on vielä haavelistalla.

  Tykkää

 2. Ah, pidän Firenzeä jo toisena kotikaupunkinani, vaikka pääsen sinne turhan lyhyiksi ajoiksi turhan harvoin… Vinkki jonojen kiertämiseen: netin kautta lipun saa ostettua Uffiziin etukäteen tiettyyn aikaan, jolloin ei tarvitse jonotella ja pääsee varmasti sisään, mutta jos ei ole ehtinyt nettiin eikä halua maksaa ekstrana nettioston käsittelymaksua, niin San Marcosta voi ostaa lipun myös Uffiziin (ja dell’Accademiaan). Jos kaikkia etukäteispaikkoja ei ole myyty loppuun, niin saa lipun myös samalle päivälle. Jos on ihan hirveän läkähdyttävän kuuma päivä, pieni paratiisi on San Marcon takana Giardino dei Semplici, eli kasvitieteellinen puutarha, jossa on sopivaa valon ja varjon leikkiä ja aina pieni ilmanvire, vaikka tyyntä ja kuivan kuumaa muualla olisikin.
  (…Firenzeen jää sydän. Viimeksi lensin sieltä kotiin puoli vuotta sitten, mutta tuntuu kuin siitä olisi jo useampia vuosia.)

  Tykkää

  1. Vitsit miten hyvä vinkki tuohon lippuhommaan! Taidan lisätä sen tekstiin mukaan jos vain sopii. Onko sulla Päivi muuten joku suosikkiravintola/-kahvila kaupungissa? Metsästän aina uusia paikkoja 😄

   Tykkää

  2. Lisää vaan vinkkini tekstiin, hienoa, jos siitä on hyötyä. San Marcossa kun ei juuri ole koskaan jonoa (tai sellainen normaali parin minuutin), on huomattavasti kevyempää 🙂

   Mulle tuo kehotus puhua Firenzestä menee sarjaan ”kun antaa pirulle pikkusormen”… Veikkaan, että tätä tekstiä tulee loputtomiin, vaikka yritän nyt editoida itseäni. Ruoan suhteen ollaan oltu aika omavaraisia (ts. ostettu kauppahallista ja tehty itse), mutta muutama hyvä paikka:
   – Pescheria San Pietro rautatieaseman lähellä ei ehkä kauniimmalla paikalla, mutta loistava ruoka ja hinta/laatu-suhde (=edullista). Sieltä saa myös take awayna, mutta kuumalla voi nauttia hyvästä ilmastoinnista… Ruokaa on tarjolla koko päivän, joten sitä ehtii syömään myös sellainen turisti, joka ei koskaan pääse italialaiseen ruokailurytmiin kiinni. http://www.pescheriasanpietro.it/
   – Itse uskaltauduin maistamaan trippaa / lampredottoa (sitä mahalaukkuherkkua, joka näyttää hirveälle) vasta toisella tai kolmannella käynnillä, ja sen jälkeen harmittikin, että niin monta vuotta meni maistamatta hukkaan. Ihan tajuttoman hyvää, koukussa olen, ja joskus tekisi mieli buukata matka Firenzeen ihan vain tuon tripan takia. Paras paikka löytyy pahimman turistirysän ulkopuolelta: Via di Mezzon, Via dei Pilastrin ja Via Giosuè Carduccin risteyksessä on pieni trippakärry… Jos hermo pettää, eikä uskallakaan maistaa, kulmassa on joku pikkuinen panetteria, jossa myydään ihan käsittämättömän hyviä pizzapaloja – ihan oikeasti parasta pizzaa, jota olen Italiassa syönyt. Jos multa kysytään, niin tässä vähän nuhjuisessa kulmassa on Firenzen kulinaristinen keskus.
   – Ihan siinä likellä on kauppahalli Mercato di Sant’ Ambrogio, jossa on pinta-ala pienempi kuin keskustan Mercato Centralessa, mutta hintataso ehkä noin puolet; loistava eväiden ostopaikka ja autenttista tunnelmaa.
   – Jos haluaa siinä turistirysäalueella jotain suhteellisen edullista syödä, keskustan kauppahalli Mercato Centralen yläkertaan on avattu vähän street food -ajatuksella ruokatori, jossa ravintoloilla on yhteiset pöydät. Ei nyt mitään ihan hirmu kallistakaan, mutta menee enemmän sinne hampurilais- ja ameriikanruokaosastolle. Saman talon alakerrasta löytyy paikallistenkin suosima kalakauppa, jonka turska-katkarapu-mustekala-frittiboksi on melko hyvä puistossa nautittava herkku.
   – Gelato on sitten ihan oma lukunsa… en taida edes aloittaa siitä. (Mutta Ponte alla Carraian päässä Oltarnon puolella on Gelateria La Carraia, ja Ufficin takaa kulkevalla Via dei Nerillä Gelateria dei Neri…)

   Tykkää

 3. Trippakärry! 🙂 Se tosiaan jakaa mielipiteet. Aina kannattaa kokeilla. Laitan vinkit jemmaan, kiitti! dei Neri on kyllä paras, niiden stracciatella on järkyttävän hyvää. Hyvä kansanpaikka on myös Il Contadino Via Palazzuololla, sieltäkin saanee trippaa.

  Tykkää

  1. (Oon pari tuntia tässä tsekkaillut Firenzen lentohintoja, kun oikeasti olis pitänyt viimeistellä uusia teoksia, joiden kanssa alkaa olla jo vähän kiire. Hmmm. Jos oltais Ameriikassa, voisin varmaan haastaa oikeuteen tästä harhautuksesta…)

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: