Kesä Aallon kanssa.

Hesarin Jaakko Lyytinen kirjoitti jokin aika sitten Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnön alihyödyntämisestä Suomen matkailussa. Luekiessani tekstiä en voinut muuta kuin nyökytellä: juuri näin. (paitsi mitä tulee Paavo Lipposeen – miksi joka kerta juuri lipposka kaivetaan naftaliinista, kun tarvitaan joku arkkitehtuuriin intohimoisesti suhtautuva?).

Rakastan Aallon arkkitehtuuria. Kaikkein eniten rakastan yksityiskoteja. Villa Mairea on itkettävän ihana! Maison Louis Carréssa Pariisin lähellä vierailin anoppini kanssa taksilla. Muuratsalon koetalossa en ole käynyt, mutta jo pelkkä valokuva tiiliseinän erilaisista limityksistä aiheuttaa kylmiä väreitä. Olen tosifani.

img_2881

Samalla minusta tuntuu hieman nololta myöntää fanittavani Aaltoa. Menneen maailman miestä, joka eli aikana jolloin miehet hallitsivat arkkitehtuurin kenttää ja vaimot puuhastelivat astioiden ja tekstiilien parissa. Onneksi viime aikoina myös Aallon vaimojen osuutta hänen töihinsä on alettu huomioida (en varmastikaan ollut ainoa, joka tunsi kuvotusta, kun luki lehdestä, miten Elissa Aaltoa oltiin kohdeltu Finlandia-talo-casessa).

Itselleni vierailut Aallon kohteissa ovat olleet kuin pieniä seikkailuja, suurelta osin sen vuoksi, että autottomana vierailuja on aina pitänyt suunnitella hyvin etukäteen, hankkia vuokra-auto tai lyöttäytyä ryhmän mukaan.  Olisi fantastista, jos aukioloajat, opastetut kierrokset ja parhaat tavat päästä paikalle (mieluiten julkisilla kulkuneuvoilla) ilmoitettaisiin yhdessä paikassa, ja kohteeseen pääsisi edes kerran viikossa bussikuljetuksella vaikkapa lähimmältä rautatieasemalta.

Toiveeni saattaa olla ihan pian askeleen lähempänä, kun uusi Visit Alvar Aalto -verkkosivusto avautuu (ilmeisesti jo 24. toukokuuta!), ja reissujen suunnittelu toivottavasti helpottuu. Omat odotukseni ovat palvelun suhteen erittäin korkealla! Toivon, että sivusto olisi visuaalisesti upea, tieto olisi helposti löydettävissä ja kuvat arkkitehtuurista juuri niin hienoja kun ne parhaimmillaan voivat olla. Julkistankin tulevan kesän Kesäksi Aallon kanssa! 

Oma top 3 still to see -listani Aalto-kohteista on:

 1. Muuratsalon koetalo Keski-Suomessa
 2. Lieksan Mätäsvaara
 3. Sunilan tehdasalue Kotkassa

alvar-aalto-muuratsalon-koetalo-muuratsalo-experimental-house-2-kuvaaja-janina-kastikainen-988x659

matasvaara aalto

sunila aalto

Jos (ja kun!) jokin näistä haaveista toteutuu tulevana kesänä, lupaan raportoida siitä myös täällä blogissa (ja –tadaa!– itse lanseeraamallani hashtagilla #aaltokesä2018!)

Aalto on ajankohtainen jälleen ensi viikolla, kun Venetsiassa avautuu arkkitehtuuribiennaali. Suomi on biennaalissa esillä hienolla kirjastoarkkitehtuurillamme (paras idea ikinä!), mutta paikan päällä voi kokea myös Aallon arkkitehtuuria: Suomen paviljonki on Venetsian ainoita puisia rakennuksia ja modernistinen pieni helmi pensaiden keskellä Giardini-puistossa.

IMG_1662

Hyvä arkkitehtuuri on itselleni paitsi visuaalinen, myös tuntoaistin sävyttämä rakkauden kohde. Voimakas materiaalintuntu (puu, luonnonkivi, kaakeli) on itselleni tärkeää Aallon arkkitehtuuriperinnössä. Ensi viikolla lähden Venetsiaan ja lupaan (salaa) kokeilla paljasta jalkaani paviljongin ihanan viileää kivilattiaa vasten. Millainen on sinun tuleva kesäsi, #aaltokesä2018?


Kuvat top3-listauksessa ylhäältä: alvaraalto.fi-verkkopalvelu; Yle / Pasi Peiponen; Yle / Miina Sillanpää.

 

 1. Oletko jo käynyt Muuramen kunnantalolla Säynätsalossa? Se on oma suosikkini, tosin Muuratsalon koetalolla en ole käynyt. Meidän Eeva kävi siellä viime kesänä (muistaakseni), häneltä saa varmasti vinkit miten kannattaa koetaloreissu suunnitella. Jyväskylässähän voi sitten nähdä ihan keskustassa miten huonosti Aalto-hommat voidaan myös hoitaa. Valtiontalo on nyt viimein remontissa, kun se ensin oli saanut rapistua paikallaan vuosien ajan niin että tiilenpaloja tippui kadulle.

  Jos käyt kesällä Jyväskylässä, suosittelen poikkeamaan myös Seminaarinmäellä. Yliopiston päärakennuksen pitkä ja hidas remontti valmistui viime syksynä, ja se on nyt kyllä tosi hienossa kunnossa oleva pala Aalto-historiaa.

  Tykkää

 2. Ääh, ajattelin Muuratsaloa samalla kuin kirjoitin! Ei tietenkään Muuramen kunnantalo Säynätsalossa vaan Säynätsalon kunnantalo 🙂 Säykkiin pääsee bussilla, tosin Jyväskylän liikenteen palvelut tuntien auto on huomattavasti näppärämpi.

  Tykkää

  1. En ole käynyt, mutta haaveilen! Muistelen, että kunnantalolle olisi suunnitteilla jotain uutta toimintaa, kun se ei kuntaliitosten ja muiden takia enää ole kunnantalo? Vai muistanko ihan väärin… Listalla aw! Voisikohan koetalon ja kunnantalon yhdistää…

   Tykkää

 3. Onpa kiva tieto, että tulee nettisivu. Ilmoittaudun Aalto-bongareiden joukkoon. Joskus 90-luvun alussa oli Sunilan tehdasalueella aiheeseen liittyvä näyttely, jossa muistaakseni mieheni kanssa viivyimme tunti tolkulla. Muuratsalon koetalo, Säynätsalo, Muuramen kirkko, Villa Mairea, Kauttuan terassitalo, Seinäjoki, Jyväskylä… nämä on bongattu todellakin. Lieksassa en ole käynyt. Juuri olen epätoivoisesti miettinyt, minne loma-ajelut suuntautuisivat, mitä enää (vielä) on näkemättä? Pitää laittaa seurantaan #aaltokesä2018

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: