Yksi päivä Soulissa.

Olin syyskuun alussa Etelä-Koreassa ja vietin Soulissa yhden tehokkaan vuorokauden. Mahtava kaupunki! Mutta mitä tehdä, jos aikaa on vain se yksi päivä?

Yleisesti ottaen piipahtaminen suurkaupungissa on sulaa hulluutta, mutta Soulissa suhaaminen paikasta toiseen onnistuu hienosti toimivan metroverkon ansiosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALounas

Yövyin Myeondongin alueella, joka on yksi Soulin kaupallisista keskustoista. Hyvä puoli Myeongdongissa oli, että juna-asema Soul Station on lyhyen kävely- tai metromatkan päässä, ja että lentokentältä Myeongdongiin pääsee kätevästi bussilla.

Keskellä ostosparatiisia (tai -helvettiä, näkökulmasta riippuen) on kuitenkin mainio lounaspaikka Myeongdong Kyoja. Kyseessä on klassinen ”pulinat pois” -lounaspaikka: tulet sisään, tarjoilija ohjaa sinut istumaan looshiin, jos olet yksin ja isompaan pöytään, jos olet seurueessa. Tilaat kolmen vaihtoehdon listalta kuvaa osoittamalla lounaan, joka maksaa 10 000 wonia (noin 7 euroa). Maksat, saat lounaan, saat ksylitolipastillin ja poistut. Söin Kyojassa järkyttävän hyvät dumpligit (kimchi oli todella tulista).

Historia

Valitsin päivän ohjelmaksi yhden alueen yhdellä kriteerillä: sinne pystyisi kävelemään Myeongdongista. Tein pienen Google-tutkimuksen ja suuntasin Bukchon Hanok -alueelle, jossa on säilynyt ja säilytetty perinteistä korelaista hanok-arkkitehtuuria.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hanokit, eli perinteiset Josek-kauden asuintalot olivat vielä jokin aika sitten vaarassa tuhoutua kokonaan: taloja pidettiin asuinkevottomina, vanhanaikaisina ja epäkäytännöllisinä. Nykyään alue kiinnostaa paitsi matkailijoista, myös paikallisia yrittäjiä – hanokeissa voi nyt myös yöpyä.

Ostokset ja tuliaiset

Soulista voi ostaa mitä vaan: kosmetiikkaa, vaatteita, elektroniikkaa. Kuluttaminen on selvästi myös suosittua ajanvietettä. Jos kuitenkin haluat korealaista piendesignia tai vaikkapa paperituotteita, kannattaa hanok-reissulla piipahtaa alueen designpuoteihin (metroasema: Anguk). Paperituotteita! Koruja! Käsitöitä! Tykästyin erityisen paljon Ohhwow & Chonhas -nimiseen pieneen kauppaan (Buckhon-ro 5-gil, Jongno-gu).

soul 2 korea taidematkustaja

Soul 1 Korea taidematkustaja
Taide

Muutaman korttelin päässä hanok-kortteleista sijaitsee taidekeskus Art Sonje Center (87 Yulgok-ro 3-gil, Jongno-gu), joka esittää jatkuvasti laadukkaita nykytaiteen näyttelyitä. Art Sonje ei ole ainoa nykytaiteen näyttelypaikka alueella, vaan Angukin metroaseman läheisyydessä on runsaasti muitakin gallerioita.

Syyskuussa Art Sonjessa oli esillä Francis Alÿsin The Logbook of Gibraltar -näyttely, jossa taiteilija pohti geopoliittisia kysymyksiä erityisesti Välimeren ja Latinalaisen Amerikan alueella.

art sonje 2 soul taidematkustaja

art sonje soul taidematkustajaKivenheiton päässä Art Sonjesta on myös MMCA Seoul, Korean modernin ja nykytaiteen museon ”Soulin-toimipiste”. Olin itse sen verran myöhään liikenteessä, että museo oli ehtinyt sulkeutua, mutta läheinen puisto oli kuin pieni keidas, jossa istahtaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATee

Taidepläjäyksen jälkeen parhautta on nauttia kupillinen vadelmateetä. Pieneltä sivukadulta löytyy maailman hurmaavin pieni teehuone, josta onneksi saa myös kahvia. Whitebirch Story Tea Housen (74-15 Yulgok-ro 1-gil, Sogyeok-dong, Jongno-gu) ikkunat antavat pienelle kujalle, jonne illan valo siivilöityy kauniisti. Täydellinen päätös ihanalle Soul-päivälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: