Jälleen on aika alkuvuosittaisen näyttelykatsauksen! Tässä listassa museonäyttelyt tai isommat taidetapahtumat, jotka haluaisin ehdottomasti nähdä vuonna 2019.
Lee Krasner Barbicanissa ja Dorothea Tanning Tate Modernissa, Lontoossa
Women artists. There is no such thing—or person. It’s just as much a contradiction in terms as “man artist” or “elephant artist.” You may be a woman and you may be an artist; but the one is a given and the other is you.
– Dorothea Tanning
Surrealismia ja abstraktia ekspressionismia esittelevät retrospektiiviset näyttelyt ovat usein menestyksiä ja niin varmasti nytkin. Barbicanissa nähtävä Lee Krasnerin (1908–1984) näyttely esittelee teoksia, joita ei ilmeisesti ole juurikaan Euroopassa nähty ja Tate Modernin Dorothea Tanning (1910–2012) -näyttely tuo yhteen yli sata taiteilijan teosta. Molempia taiteilijoita paitsi yhdistää New York, myös kuuluisat taiteilijapuolisot, joiden varjoon sekä Krasner että Tanning ovat usein jääneet.
Dorothea Tanning. 27. helmikuuta–9. kesäkuuta, Tate Modern
Lee Krasner – Living Colour. 30. toukokuuta–1. syyskuuta, Barbican
Iiu Susiraja Kiasmassa, Helsingissä
Iiu Susiraja on yksi Suomen kansainvälisesti kovimmassa nosteessa olevista nykytaiteililjoista. Hänen teoksiaan on viime aikoina nähty mm. New Yorkissa ja Los Angelesissa. Nyt niitä näkee myös Suomessa: Kiasman näyttely esittelee Susirajan sekä varhaisempaa että aivan uutta tuotantoa.
Iiu Susiraja. 15. maaliskuuta–28. heinäkuuta, Kiasma
Milanon triennaali
La Triennale di Milano on joka kolmas vuosi järjestettävä designiin, mutta myös nykytaiteeseen ja arkkitehtuuriin keskittyvä näyttely. Järjestyksessään 22. triennaali kantaa nimeä Broken Nature: Design Takes on Human Survival, ja se keskittyy designin mahdollisuuksiin pureutua tämän hetken ympäristöä kuormittaviin ongelmiin ja sosiaalisiin kysymyksiin. Näyttelyn pääkuraattori on italialaissyntyinen, New Yorkissa vaikuttava Paola Antonelli.
Milanon XXII triennaali. 1. maaliskuuta–1. syyskuuta, Milano.
Imogen Cunningham Turun taidemuseossa
Turun taidemuseo tuottaa yhdysvaltalaisen valokuvaajan Imogen Cunninghamin näyttelyn Turkuun. Vihdoinkin! Cunningham (1883–1976) kuuluu modernin valokuvataiteen johtaviin nimiin ja tuli tunnetuksi paitsi muotokuvistaan, myös pelkistetyistä kasvi- ja alastontutkielmistaan. Pidän paljon hänen katuvalokuvistaan – erityisen hienoja ovat suorat ja rehelliset kuvat lapsista.
Imogen Cunningham. 7. kesäkuuta–15. syyskuuta, Turun taidemuseo
Peggy Guggenheim. The Last Dogaressa Venetsiassa
Peggy Guggenheim Collezionessa Venetsiassa avautuu ensi syksynä kiinnostava katsaus Peggy Guggenheimin New Yorkin jälkeisiin vuosiin: aikaan, jolloin hän osti Canal Granden varrella olevan palazzonsa Venetsiasta ja teoksista, joita hän keräsi 1940-luvun lopulta aina kuolemaansa, vuoteen 1979, saakka. Kiinnostavan näyttelystä tekee se, että esillä on kokoelman harvemmin nähtyjä teoksia.
Peggy Guggenheimin saama lempinimi, viimeinen dogaressa, viittaa Venetsialle tyypillisiin, kaupunkivaltiota aina 1700-luvulle johtaneisiin hallitsijoihin, mikä puolestaan kertoo Peggyn asemasta Venetsiassa; tuolloin ja nyt.
Peggy Guggenheim. The Last Dogaressa. 21. syyskuuta 2019–27. tammikuuta 2020.
Helene Schjerfbeck Royal Academy of Artsissa Lontoossa
Helene Schjerfeckin ensimmäinen suurnäyttely Isossa-Britanniassa on esillä kaupungin ytimessä, perinteikkäässä Royal Academy of Artsissa. Näyttelyyn tulee yli 60 taiteilijan teosta. Uskon ja toivon, että ainakin jonkinlainen Helene-huuma vallannee Lontoon tulevana kesänä.
Helene Schjerfbeck. 20. heinäkuuta–27. lokakuuta, Royal Academy of Arts
Bauhaus 100 vuotta
Arkkitehtuuria ja taidekäsitystä radikaalisti muokanneen Bauhaus-liikkeen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Weimarissa, Saksassa syntynyt moderni koulu ja taiteilijakeskittymä saa uuden alun, kun uusi Bauhaus Museum avataan kaupunkiin huhtikuussa. Lievästä Bauhaus-pakkomielteestä erityisesti opiskeluaikoina kärsineenä museo menee must-see-listalle, mutta mahdollisuus yöpyä Dessaun Bauhaus-tiloissa kiinnostaa myös.
Bauhaus Museum Weimar, avautuu 6. huhtikuuta
Jatkan listaa perinteiseen tapaan gallerianäyttelyillä kunhan galleriat päivittelevät näyttelytietojaan verkkosivuille.
Mitä sinä aiot nähdä vuonna 2019?
Jutun kansikuva:
Imogen Cunningham: Angel Island, 1952. © Imogen Cunninngham Trust.
Kuvatiedot ylhäältä alas:
Dorothea Tanning: Self-Portrait, 1944. © The Estate of Dorothea Tanning.
Iiu Susiraja: Päiväkahvit, 2012. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.
Broken Nature. © Triennale di Milano.
Imogen Cunningham: Three Dancers, Mills College, 1930. © Imogen Cunninngham Trust.
Peggy Guggenheim. © Solomon R. Guggenheim Foundation.
Helene Schjerfbeck: Topilas, 1888. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo.
Bauhaus Museum. © Heike Hanada Laboratory of Architecture 2018.